Astfel, într-o comună din județul Botoșani figurează aproximativ 10.000 de cetățeni originari din Ucraina, Republica Moldova și Federația Rusă, marea majoritate având domiciliul la diferite adrese, fără acordul prealabil al proprietarilor sau în baza unor declarații de luare în spațiu neconforme cu realitatea, prin contrafacerea semnăturii proprietarilor sau a unor adeverințe emise de reprezentanți ai primăriei, în care a fost consemnat în mod nereal dreptul de proprietate.
În cadrul anchetei, se fac cercetări pentru infracțiuni precum luare de mită, fals informatic, trafic de influență și fals în înscrisuri oficiale. Beneficiarii acestor acte de identitate ar fi obținut cărți de identitate românești în mod fraudulos, pe baza unor date fictive referitoare la domiciliu, nume sau loc de naștere, iar în schimbul acestora au plătit sume cuprinse între 350 și 400 de euro.
Ancheta vizează o rețea care ar fi implicat mii de cetățeni străini, iar perchezițiile de astăzi au loc atât la instituțiile implicate, cât și la locuințele persoanelor suspecte.