
Cozonacul nu poate lipsi sub nicio formă de pe masa de Crăciun, iar la Botoșana, Crăciunul este trăit cu sufletul. Bucătăria lui Tanti Veruța și Tanti Zenovia devine locul unde magia sărbătorilor prinde contur. Aici, cozonacii nu sunt doar o bunătate pe masă, ci o legătură sfântă între generații, un dar de la bunici pentru nepoți.
De cu zori, cele două pregătesc ingredientele cu o grijă ca pentru o slujbă. Făina albă e cernută de trei ori, laptele încălzit la temperatura potrivită, ouăle sparte cu rost, iar drojdia pregătită ca pentru o binecuvântare.
În timp ce frământă aluatul, mâinile bătătorite ale lui tanti Zenovia alunecă peste coca moale, iar poveștile încep să curgă.
Aluatul dospit, odihnit sub ștergare albe de cânepă, e întins pe masă, iar umplutura din nucă măcinată și cacao e întinsă cu grijă.
Cozonacii împletiți cu migală ajung în cuptorul de lemne, unde focul, îngrijit ca o taină, face minuni. În timp ce așteaptă să se coacă, Tanti Veruța povestește despre masa de Crăciun din copilărie
Când cozonacii ies din cuptor, cu crusta rumenită și miezul pufos, mirosul lor umple toată casa. Odihniți pe ștergarele brodate, sunt gata să fie împărțiți cu nepoții și colindătorii
Mai multe detalii veți afla intr-un reportaj care va fi difuzat în perioada sărbătorilor!