Astfel, în perioadele cu temperaturi ce depăşesc +37 grade Celsius, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă și menţinerea stării de sănătate a angajaților:
Măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă
- reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
- asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
- asigurarea echipamentului individual de protectie;
- asigurarea de duşuri.
În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor, următoarele măsuri:
Alte măsuri luate de angajatori :
- reducerea duratei zilei de lucru;
- eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00;
- întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Aceste măsuri vor fi stabilite dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
De reţinut ar fi faptul că pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Sancţiunile contravenţionale prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi ridicate extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei, mai transmit reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.