Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut că ar putea accepta, în calitate de Președinte al României, o nominalizare a lui Nicolae Ciucă în funcția de prim-ministru.
Această declarație face diferența esențială între preşedintele PSD și restul contracandidaților săi. În timp ce toți ceilalți resping colaborarea și orice compromis, premierul se comportă ca un adevărat președinte care caută consensul între forțele politice, pentru a asigura buna funcționare a statului. Ceilalți, inclusiv Nicolae Ciucă, vor doar să acapareze puterea, în timp ce premierul Marcel Ciolacu este pregătit să împartă puterea, pentru a asigura echilibrul politic și o conducere stabilă a țării.
Evident, cei care vor decide cum trebuie să arate viitorul guvern vor fi cetățenii români, care se vor exprima prin vot, la alegerile parlamentare. Abia după ce vom vedea rezultatele alegerilor, partidele vor putea pune pe masa președintelui Marcel Ciolacu variantele posibile de guvernare.
Dacă o alianță PSD-PNL îl va propune pe Nicolae Ciucă premier, iar această formulă va fi cea mai stabilă pentru România, evident că președintele Marcel Ciolacu nu ar refuza propunerea doar pentru că dnul Ciucă este de la alt partid politic.
Din acest punct de vedere, declarația premierului Marcel Ciolacu arată că acesta nu se blochează în orgolii politice sau în mize de partid atunci când vine vorba despre o formulă stabilă de guvernare. De altfel, domnia sa a mai acceptat această variantă atunci când PSD a decis intrarea la guvernare și l-a susținut prin vot pe dnul Ciucă pentru funcția de premier.
Este adevărat că, potrivit Constituţiei, partidul câștigător are dreptul de a da premierul, dar aceasta este o opțiune a câștigătorului, care poate renunța la această poziție dacă în acest fel asigură o guvernare stabilă și puternică pentru România. Iar PSD asta doreşte pentru ţara noastră: o guvernare stabilă şi un preşedinte care ştie să pună interesele românilor pe primul loc.
a spus senatorul Ioan Stan.