Cuvântul „sec” nu se referă doar la mâncarea fără grăsime, ci, potrivit preoților, vine din expresia „lăsatul seculului” – adică îndepărtarea de viața lumească și apropierea de Dumnezeu.
„Postul nu este doar abținere de la anumite bucate, ci și o taină a liniștirii sufletului. E timpul în care ne desprindem puțin de grijile lumii și ne îndreptăm gândul spre Hristos”, spun preoții.
Postul Crăciunului durează 40 de zile, până pe 24 decembrie, și este de asprime mijlocie. În mănăstiri, lunea, miercurea și vinerea se ajunează până după-amiază, iar în celelalte zile se îngăduie untdelemn, vin și, în sâmbete și duminici, pește.
În Ajunul Crăciunului, credincioșii postesc mai aspru, până după-amiază, când se obișnuiește să se guste grâu fiert cu miere și fructe, în amintirea postului prorocului Daniel și al celor trei tineri din Babilon. Este o perioadă de pace, rugăciune și apropiere – o chemare blândă de a ne pregăti inimile pentru Nașterea Mântuitorului.





