Antena 3 Suceava Actualitate Postul Paștelui începe cu lăsatul secului pentru carne

Postul Paștelui începe cu lăsatul secului pentru carne

Începând cu duminică, 23 februarie, credincioșii ortodocși intră în Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru dintre posturi. Ziua de 23 februarie, cunoscută drept Lăsatul secului pentru carne, marchează momentul în care credincioșii își spun adio preparatelor din carne, pregătindu-se pentru 40 de zile de post înaintea Sărbătorii Învierii Domnului.

Postul Paștelui începe cu lăsatul secului pentru carne
Sursa foto: Antena 3CNN
de Daniela Năsui    |    19 Feb 2025   •   11:09

În săptămâna care urmează, numită "săptămâna albă" sau "a brânzei", se consumă doar produse de origine vegetală și lactate, iar tradițiile specifice acestei perioade sunt păstrate cu sfințenie în multe zone ale țării.

 

În cadrul obiceiurilor din ziua de Lăsatul secului, se dau de pomană preparate tradiționale, iar în unele regiuni se organizează evenimente de socializare care seamănă cu balurile.

 

Postul Paștelui este o perioadă de înfrânare, de căință și de rugăciune. În calendarul ortodox, Lăsatul secului este o perioadă importantă, cu semnificații adânci pentru credincioși, care se pregătesc astfel pentru primirea celei mai mari sărbători a creștinismului.

 

 

Iulius Mall

x close