
Ministrul a menționat că, în acest moment, prețurile la energia electrică sunt scăzute pe piețele internaționale, ceea ce va reduce necesitatea unor plăți mari pentru compensare. În schimb, pentru gazele naturale, măsurile de plafonare vor garanta prețuri stabile pe parcursul întregului an, având în vedere că depozitele de gaze sunt reduse după sezonul rece.
Prioritatea zero a Guvernului României este să-i protejeze pe români. Aceasta este motivația acestui demers. Trebuie spus că schema de compensare plafonare, asigurat
conform datelor Eurostat, al cincilea cel mai mic preț la energie electrică și al patrulea cel mai mic preț la gaze pentru români din întreaga Uniune Europeană.
Aceasta este realitatea faptică, e adevărat contestată de unele voci din spațiu public care au acreditat minciuna că românii ar plăti cele mai mari prețuri
la energie electrică și gaz. Repet, este fals și oricine poate verifica datele Eurostat.Textul Ordonanței de Urgență include mai multe articole,ceea ce trebuie să știe toți românii este că în acest moment nu se schimbă nimic pentru ei, deci la energie electrică plafoanele sunt aceleași din trecut, de asemenea și la gaze.
La energie electrică acest trimestru acoperă, în general, un trimestru cu prețuri scăzute din piață, deci nu ne așteptăm să fie sume mari solicitate de furnizori în cadrul procesului de compensare plafonar.La gaz, era important să acoperim întregul an gazier, pentru că, așa cum știți, vom ieși din sezonul rece cu un grad de umplere redus, nu doar noi, ci și unei europeană, în depozitele de înmagazinare gaze, iar reumplerea acestor depozite va însemna o cerere crescută pentru gaze și fără măsuri de plafonare, românii iarna următoare ar fi plătit facturi mult mai mari care să susțină și acest proces de reumplere a depozitorilor. De altfel, e un proces firesc, se întâmplă în fiecare an și sunt ținte europene pe care România și le-a respectat de fiecare dată privind gradul de umplere.
A declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.


În plus, autoritățile colaborează cu Ministerul Muncii pentru a dezvolta un nou sistem de sprijin pentru persoanele cu venituri mici, care va include carduri de energie sau vouchere. Aceste măsuri vor suplini plafonarea și vor fi valabile până la finalizarea perioadei de 12 luni pentru gaze, având ca scop protejarea gospodăriilor aflate în sărăcie energetică.