
Sărbătoarea vine cu tradiții îndrăgite, mai ales pentru cei mici, care și-au lustruit ghetuțele în așteptarea darurilor de la Moș Nicolae. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, se crede că Moșul își scutură barba sură, iar prima zăpadă poate cădea, marcând începutul iernii. În Europa, încă din secolul al XII-lea, Sfântul Nicolae este asociat cu activitățile caritabile și cu darurile oferite celor în nevoie.
Tradiţia îşi are originea în povestea personajului legendar şi mitic, care a existat cu adevărat în persoana arhiepiscopului-Sfântul Ierarh Nicolae-din Myra-Lichia, persoană cu credinţă neţărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea. Provenind dintr-o familie înstărită şi crescut în spiritul poveţei creştine “să împarţi averea săracilor”, la moartea părinţilor săi, Nicolae şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi.Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.