Începând din 2 ianuarie și până pe 5 ianuarie, are loc obiceiul „umblatului cu crucea”. Preotul, însoțit de un vas cu apă sfințită, trece pe la casele credincioșilor, stropind cu Iordanul pentru a aduce binecuvântare locuinței.
După plecarea preotului, copiii au obiceiul de a înconjura gospodăria cu o lumânare aprinsă, pentru a proteja familia de necazuri și pericole pe parcursul anului. Conform superstiției, această lumânare trebuie păstrată în casă, pentru a putea fi reaprinsă în caz de calamități sau tragedii majore.
În dimineața de 5 ianuarie, se spune că cerurile se deschid, iar în unele regiuni, copiii pleacă la colindat cu „Chiraleisa”, purtând clopoței, tălăngi și având vâsc, brad și busuioc la căciuli, pentru a aduce sănătate și prosperitate. Totodată, o tradiție străveche avertizează că nu este bine să arunci gunoiul în ziua de Bobotează, pentru a nu risca să îți pierzi norocul. Boboteaza este o sărbătoare deosebit de importantă pentru toți creștinii ortodocși și catolici, iar obiceiurile și tradițiile care o însoțesc sunt încă vii și respectate în multe colțuri ale țării.