Trei studente ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, foste eleve ale Colegiului „Andronic Motrescu” din Rădăuți, se numără printre câștigătoarele prestigioaselor granturi „Regele Carol I”, acordate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Aceste burse au fost obținute pe baza rezultatelor remarcabile înregistrate de ele la olimpiadele naționale din aria curriculară tehnologii, în perioada liceului.
În cadrul Facultății de Inginerie Alimentară, Viorica Trandafira Ileșoi, studentă în anul II, a câștigat Premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Industrie Alimentară. Alături de ea, două studente din anul I, Nicoriuc Ana și Ghiza Bianca, s-au clasat pe locul al III-lea – prima la Olimpiada Națională de Industrie Alimentară, iar cea de-a doua la Olimpiada Națională de Agricultură.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹Datorită granturilor obținute, cele trei studente vor desfășura activități de cercetare în domeniul ingineriei produselor alimentare, în cadrul Centrului de Cercetare pentru Siguranța Alimentelor al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Universitatea din Suceava este una dintre cele opt instituții din țară care dețin un Centru de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV). Printre beneficiarele acestui program se numără și Viorica Trandafira Ileșoi, care își continuă activitatea de cercetare sub îndrumarea prof. univ. dr. ing. Georgiana Gabriela Codină.
Performanțele acestor studente reflectă nu doar excelența educației oferite de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, ci și sprijinul constant oferit tinerilor cu potențial în cercetare și inovare. Rezultatele lor deosebite au fost susținute de profesorii coordonatori Nicoleta Schipor, Maria Juravle și Ioan Iosub, care au contribuit la formarea lor academică și profesională.
Originară din comuna Botoșana, Ileșoi Viorica Trandafira-Georgiana povestește cum a obținut al doilea loc la Olimpiada Naționala de Industria Alimentară.
Înainte să ajungem la etapa națională, trebuia să trec de o fază județeană în care am luat locul întâi. M-am pregătit în disciplinele de tehnologie specifice industiei alimentare și biochimie. După ce am luat locul întâi la faza județeană, am trecut la faza națională, materiile principale la care m-am pregătit sunt: biochimia, industria vinului, industria beri și a panificației. Olimpiada a constant într-o probă scrisă adică teoretică și o probă practică. Am fost coordonată și încurajată de doamnele profesoare Nicoleta Schipor, care mi-a fost și dirigintă, coordonatoare și doamna profesoară Juravle Maria, profesoara de biochimie de la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți, cărora doresc să le mulțumesc pe această cale.
În afara faptului că participam la orele care erau necesare pentru BAC: matematică, română, după aceste ore, făceam pregătite pentru Olimpiadă. Faza județeană a olimpiadei a avut loc la Suceava unde am fost aleși trei elevi din clasă printre care doar eu am plecat mai departe la faza națională. Etapa națională a olimpiadei – faza națională a fost în perioada vacanței de Paște, care a avut loc la Alba Iulia. Am avut de dat o probă scrisă și o probă practică. Am stat trei zile în Alba Iulia în prima zi a fost proba scrisă, după aceea am avut o pauză, în care s-a prezentat orașul, și a treia zi a fost examenul practic. Au fost atunci aproximativ 50-60 de elevi participanți din toată țara. La aceasta etapa a olimpiadei la proba practică am avut de determinat masa hectolitrică a grâului.
A fost foarte frumos, în afara faptului că partea de sesiune a fost puțin stresantă, e bine. De abia acum, materia pe care am făcut la liceu coincide cu ceea ce învățăm la universitate.
Aceasta are planuri serioase de viitor și povestește ce va face cu grantul obținut.
Să termin facultatea, să încep un master și să lucrez în domeniu. Mi-aș dori să urmez un master tot în cadrul aceleiași universități în domeniul controlului și expertizei alimentare. Pe lângă diplomele primite, acum am și o bursă oferită de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin acest grant Regele Carol I, în valoare de 2000 de euro. O parte din sumă o voi folosi pentru cercetare și o parte pentru nevoile mele personale. Aș vrea să dau un avans pentru o mașină, ca să îmi fie mai ușor cu transportul.
Urmează să-mi desfășor activitatea de cercetare în domeniul ingineriei produselor alimentare în cadrul Centrului de Cercetare pentru Siguranța Alimentelor, un centru de cercetare al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, sub coordonarea doamnei Prof. univ. dr. ing. Georgiana Gabriela Codină.
a transmis aceasta, în cadrul interviului oferit la Centru de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV).