Antena 3 Suceava Educație Buna Vestire: Tradiții și obiceiuri de Ziua Cucului

Buna Vestire: Tradiții și obiceiuri de Ziua Cucului

De Buna Vestire, creștinii ortodocși celebrează un moment de mare semnificație religioasă și culturală – vestirea întrupării Mântuitorului de către Arhanghelul Gavriil către Fecioara Maria. Această sărbătoare, cunoscută și sub denumirea de Blagoveștenie, are loc în fiecare an pe 25 martie și aduce cu sine numeroase tradiții și obiceiuri populare.

Buna Vestire: Tradiții și obiceiuri de Ziua Cucului
de Daniela Năsui    |    24 Mar 2025   •   09:57

În tradiția românească, ziua este legată de simbolul cucului, care, conform credințelor, prezice viitorul și aduce vești despre iubire, noroc sau rodul pomilor. Oamenii din satele tradiționale se adună pentru a asculta primul cântat al cucului, care semnifică începutul unui nou an. În unele zone, se crede că vremea de Buna Vestire va influența vremea de Paște, iar oamenii se pregătesc prin obiceiuri precum aprinderea focurilor în gospodării și afumarea pomilor pentru a asigura rodul acestora.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Buna Vestire este considerată o sărbătoare deosebit de importantă, în special în Bucovina, unde este considerată la fel de mare ca Paștele, iar încălcarea unor tradiții din această zi este considerată un păcat greu. Tradiţia mai spune ca, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

Primul cântec al cucului, despre care se spune că are loc în ziua de Buna Vestire, trebuie să găsescă oamenii în  haine curate, să fie veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare, altfel riscă să ducă lipsă de aceste lucruri tot anul. Fiind dezlegare la peşte, se spune ca acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă.

Iulius Mall

x close