Doi elevi de liceu din Suceava, Tudor Dochia și Alexandru Turculeț, au reușit o premieră pentru România, câștigând premiul special la cea mai importantă competiție de invenții din Uniunea Europeană. Invenția lor, un sistem care poate asambla 300 de circuite într-o oră și care costă de trei ori mai puțin decât ce există deja pe piață, a pus România pe harta competițiilor internaționale de profil.
Toată mașinăria, tot dispozitivul este o noutate fiindcă în industrie pentru a putea asambla aceste placi de circuit îți trebuie trei dispozitive separate care au un cost minim de 6.000 de dolari. Noi am unit toate cele trei dispozitive într-un aparat și l-am putut produce pentru 750 de dolari
a transmis Tudor Drochia.
Acest proiect a prins viață dintr-o necessitate. Un an de zile au lucrat cei doi la acest proiect, după ce, la un proiect anterior, asamblarea unor astfel de circuite a durat o saptămână și totul a fost făcut manual.
Ideea principala a venit când am avut un alt concurs unde a trebuit să proiectez aceste plăci de circuit și a trebuit să asamblez trei plăci de circuit care aveau în total aproximativ 60 de componente și după ce mi-a luat o săptămână să fac asta am zis că nu mai vreau să mai fac niciodată în viață mea așa ceva"
a spus Tudor Dochia.
Coordonatorul lotului României a fost univ. dr. ing. Laurențiu Dan Milici, de la Universitatea din Suceava. Reușita celor doi a fost lăudată și de ministrul educației Ligia Deca.
Premiul special a fost câștigat de echipa formată din Tudor Dochia și Alexandru Turculeț, cu lucrarea “Complete Solution for PCB Assembly” (Soluție completă pentru asamblarea plăcilor de circuite imprimate).