Antena 3 Suceava Actualitate Trei focare de scrapie au produs pagube la crescătorii de oi din județ

Trei focare de scrapie au produs pagube la crescătorii de oi din județ

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentară Suceava lansează un semnal de alarmă către toți crescătorii de oi din județ. Boala contagioasă și letală a cauzat pagube majore în trei focare din județul Suceava pe parcursul anului 2024, iar specialiștii vin cu atenționări importante.

Trei focare de scrapie au produs pagube la crescătorii de oi din județ
de Andrei Munteanu    |    11 Dec 2024   •   12:42

Scrapia, o boală contagioasă și letală, a cauzat pagube semnificative în trei focare identificate pe raza județului Suceava.

La ora actuală noi am tras un semnal de alarmă datorită faptului că în ultimul an am avut deja trei focare. Am avut două în Solca, unul în Todirești și unul în Moara. Deci la efectiv importante. Scrapia este o boală a cărei agent infecțios este o proteină infecțioasă, inferioară ca mod de organizare a virusului.
 

a spus dr. Mihai Voloșeniuc – Director Executiv DSVSA Suceava.


Boala se manifestă prin diverse simptome la animale.

Se manifestă la ovinie prin semne nervoase, diferite semne nervoase, de la până la decubit, fie mișcări necontrolate, fel de fel de semne nervoase pe care animalul le are în cursul vieții și slăbire, bineînțeles.

a transmis Dr. Mihai Voloșeniuc – Director Executiv DSVSA Suceava.

 

Reprezentanții DSVSA atrag atenția asupra rezistenței ridicate pe care această boală o prezintă.

De aia nu există posibilitatea nici tratament...se duce practic la evacualizarea masei cerebrale și, în final, moartea animalului. Deci rezistența este deosebită.
De aceea măsurile sunt radicale în cazul apariției bolii. Altfel, nu avem nicio șansă ca să eradicăm boala, decât prin uciderea întregului efectiv de animale, sigur, în abator sub control sanitar-veterinar. 

a completat dr. Corneanu Dănuț, Director Executiv Adjunct DSVSA Suceava.


Specialiștii recomandă ca, în cazul apariției simptomelor acestei boli, măsura necesară fie lichidarea efectivului de animale, fie testarea acestuia pentru confirmare.

Din experiența pe care o avem noi, există aproximativ, și în urma testărilor pe care le-am făcut în focare, aproximativ 50% din efectivele de oi au o genă, o alelă, care îi dau rezistența la această boală. Deci avem un util, avem cum să ne păzim de treaba asta.

a transmis directorul executiv DSVSA Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc.

Reprezentanții DSVSA recomandă testarea masculilor pentru reproducere, pentru a evita răspândirea bolii.

 

 

 

 

 

Iulius Mall

x close