
Ceata de la Boroaia reușește din nou să fie printre cele mai apreciate cete, păstrătoare de tradiții. Originară din comuna Boroaia, această mulțime de săteni, tineri și adulți deopotrivă, formată de-a lungul timpului, a făcut ca tradiția să fie dusă mai departe.
Astfel, anul acesta se împlinesc patru decenii de când Ceata de la Boroaia a prins rădăcini, iar odată cu aceasta, numele comunei a fost auzit pe cele mai mari scene ale țării.
Celebrii urși, caprele, dar și faimosul moș și babă sunt doar câteva dintre personajele care au ajuns la sufletele spectatorilor din întreaga țară. An de an, Ceata pornește într-un mic turneu și participă la diverse spectacole și festivaluri din țară.




În anul 2024, membrii cetei nu au lipsit de la cele mai importante festivaluri, iar aceștia au ajuns la Galați, Câmpulung Muscel, Suceava și Fălticeni. Turneul nu s-a încheiat, deoarece, în ajun de Anul Nou, întregul grup va concerta acasă, la Boroaia, unde, anual, sute de oameni din județ, dar și dintre cei plecați peste hotare, ajung acasă pentru a retrăi emoțiile și amintirile pe care membrii cetei le transmit de zeci de ani, de la o generație la alta.
Comunele Vadu Moldovei, Baia, Forăști și Boroaia sunt următoarele locații în care spectacolul Cetei de la Boroaia va putea fi urmărit, iar povestea continuă.
Căminul Cultural „Mihai Boleac”, în colaborare strânsă cu Primăria Comunei Boroaia, își propun ca aceste tradiții să dăinuie ani buni și de acum încolo, fiind puntea dintre generații și menținând identitatea boroienilor, așa cum este cunoscută de zeci de ani.
În timp, Ceata de la Boroaia a devenit una dintre cele mai vechi formații de datini și obiceiuri din nordul Moldovei.