Antena 3 Suceava Regional Opt ani de luptă pentru dreptate

Opt ani de luptă pentru dreptate

În anul 2016, trei nou-născuți au murit la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava din cauza infecțiilor nosocomiale. După opt ani de așteptare și un proces îndelungat, Curtea de Apel Suceava a condamnat spitalul, obligându-l să plătească o amendă penală și daune morale către familia unui dintre bebeluși.

de Lăcrimioara Flutur    |   

În anul 2016, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost scena unei tragedii care a șocat întreaga țară. Trei nou-născuți au murit din cauza infecțiilor nosocomiale din spital. În perioada de șapte luni din anul 2016, la acest spital au decedat trei nou-născuți: Vasile Emilian Haidamac, pe 27 februarie 2016, la doar 27 de ore după naștere; Alexandru Teodor Manea, după 13 zile, între 17 februarie și 1 martie 2016; și Lucas Paparuș, pe 17 august 2016, la 10 zile de la naștere. Ancheta desfășurată ulterior a dezvăluit că infecțiile care au cauzat moartea bebelușilor au fost contractate în spital, iar principalul vinovat a fost identificat ca fiind Spitalul Județean Suceava.

Expertiza Institutului de Medicină Legală Iași a relevat că infecțiile au fost cauzate de bacteria Pseudomonas aeruginosa, prezentă în secțiile spitalului. În cazul bebelușului familiei Manea, s-a constatat prezența a trei germeni, dintre care oricare putea provoca septicemia cu meningită purulentă și insuficiența respiratorie acută, care au dus la deces.

Dosarul a fost în atenția procurorilor timp de cinci ani, întârzierile fiind cauzate în mare parte de necesitatea expertizei medico-legale. Judecata a început pe 23 februarie 2022 la Judecătoria Suceava și s-a încheiat pe 20 februarie 2024 la Curtea de Apel, decizia definitivă fiind pronunțată pe 27 februarie 2024.

Curtea de Apel Suceava a obligat spitalul să plătească o amendă penală de 56.000 de euro și daune morale de 800.000 de euro către familia Manea, singura care a cerut compensații. Cu toate acestea, spitalul nu a plătit imediat suma datorată, ceea ce a dus la o nouă acțiune legală. Abia pe 6 iunie 2024, Spitalul Județean Suceava a efectuat plata, conform declarațiilor managerului Alexandru Calancea, în contul executorului judecătoresc.

Pe 7 iunie 2024, familia Manea a deschis o nouă acțiune la Judecătoria Suceava împotriva spitalului, dosarul având ca obiect „pretenții” și nefiind încă programat pentru judecată.

Subiecte în articol: lupta dreptate
TOP articole pe Antena 3 Suceava:
Cele mai noi știri pe Antena 3 Suceava
» Vezi toate știrile