Deși pare un câștig pentru odihnă, specialiștii avertizează: Trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății fizice și psihice. Zilele mai scurte și lipsa expunerii la lumină naturală contribuie la stări de oboseală, insomnie și dificultăți de concentrare.
<iframe width="100%" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/nL1DCuOgax0?si=jow270HxlVOe9mog" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>
În plus, studiile indică o creștere a riscului de AVC și infarct în primele zile după această schimbare, din cauza perturbării somnului.
Medicii urgentiști atrag atenția că persoanele cu sensibilitate mai ridicată pot prezenta simptome asemănătoare cu astenia de toamnă, care include lipsa de energie, scăderea randamentului și depresia sezonieră.
Deși dezbaterea privind eliminarea orei de iarnă continuă la nivel european, pentru moment, această măsură rămâne în vigoare în România. Reamintim că, trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend al lunii octombrie, sâmbătă spre duminică, când ”retrăim” ora 03:00.