
„Comori de Suflet Românesc” - Un festival care unește comunitățile județului Suceava
Duminică, 2 martie 2025, Căminul Cultural din Dorna Candrenilor a fost gazda celei de-a doua faze zonale a Festivalului-concurs „Comori de Suflet Românesc”. Evenimentul a reunit 14 ansambluri folclorice din bazinul Dornelor și Câmpulung, având ca scop promovarea și păstrarea folclorului autentic românesc.
Festivalul, ajuns la a XXI-a ediție, se desfășoară în mai multe etape, iar cele mai valoroase formații vor ajunge în finala din luna iulie 2025, în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” de la Câmpulung Moldovenesc. Următoarea fază zonală va avea loc pe 9 martie 2025, la Căminul Cultural Boroaia.




Nicolae Robu, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, a subliniat importanța acestor evenimente:
„Într-o eră a tehnologiei și gadgeturilor, trebuie să oferim tinerelor generații o legătură puternică cu tradițiile și cultura noastră. Festivalul „Comori de Suflet Românesc” este o punte între generații, o dovadă că tradițiile noastre sunt vii și sunt păstrate cu dragoste și respect.”
„Cântec din Țara de Sus” - Marele Trofeu câștigat de Antonia Rusu
Tot în acest weekend, la Căminul Cultural „Savin Alexievici” din Dorna Arini, s-a desfășurat Festivalul-Concurs Național „Cântec din Țara de Sus”, ediția a IV-a. Evenimentul a reunit 50 de concurenți din diferite zone folclorice ale țării, iar Marele Trofeu a fost câștigat de Antonia Rusu din județul Suceava. Aceasta a impresionat juriul cu talentul și pasiunea sa pentru folclorul autentic.
Sorin Filip, managerul Centrului Cultural Bucovina, a declarat:
Mă bucur să văd că tot mai mulți tineri aleg să păstreze vie tradiția folclorică românească. Este esențial să sprijinim acești tineri talentați și să le oferim platforme pentru a-și exprima dragostea față de cântec și tradiție. Mulțumesc și celor care îi îndrumă și le insuflă această pasiune.
Atât „Comori de Suflet Românesc”, cât și „Cântec din Țara de Sus” au demonstrat că folclorul rămâne o valoare importantă a identității culturale a județului Suceava și a întregii Românii.